Senaste inläggen

Av Petra - 28 juli 2014 08:55

I Gestrike Magasinet påstår Lars Beckman att en svensk barnfamilj förlorar 59 000 kr/år om Vänsterpartiet kommer till makten. Det är sant, men ändå inte.   

Hans uträkning utgår från att familjen har två vuxna som bägge arbetar heltid. Hans uträkning utgår från att de bor i eget hus och att de tjänar så bra att de kan utnyttja både RUT och ROT.


Hade hans uträkning istället utgått från en ensam förälder som arbetar deltid, är sjukskriven eller arbetslös och som bor i hyreshus, hade uträkningen gett ett helt annat resultat, men det resultatet är varken Lars eller någon annan moderat intresserad av att få.


Moderaterna vill nämligen förmedla bilden av att "alla" arbetar, bor i kärnfamilj och i eget boende. Alla andra är de som befinner sig i, det av moderaterna påhittade, "utanförskapet".


Vänsterpartiet däremot, anser att alla ska inkluderas i samhället. Vi ser hur klyftorna har ökat under de år som Alliansen suttit i regering. Vår politik handlar därför om att, på alla sätt, minska klyftorna. Att Moderaterna känner sig hotade av den politiken är inte konstigt. Fler och fler inser att alla tjänar på ett jämlikt samhälle.


Rösta vänster 14 september!

Av Petra - 20 juli 2014 19:56

Följer på avstånd hur konflikten mellan Israel och Palestina eskalerar, och lider med det palestinska folket som i flera generationer levt som djur på zoo; inlåsta och utan någon frihet att skapa sig riktiga liv där skola, arbete och dagliga sysslor kan utföras utan rädsla för bomber och ockuperande soldater.


Ser på teven hur Gaza bombas tillbaka till stenåldern, hur folket flyr för sitt liv och hur Israel försvarar sig med att de förvarnat om anfallet. - Hallå, när blev det okej att begå brott för att man har annonserat innan? - Tyvärr, mordåtalet läggs ner p.g.a föregående annonsering ... nej, inte så vanligt, eller hur?


Men för Israel verkar det mesta fungera - i alla fall i världssamfundets ögon (och då menar jag inte FN utan USA som ser sig själva som jordklotets frihetskämpar, domstol och bäst i klassen) - vilket inte är konstigt med den lobbyorganisation som Israel har i USA. Hemlösa palestinier är inte lika inflytelserika.


Så, än en gång har Israel flyttat fram positionerna; inte bara på marken utan lagmässigt. Det är idag okej att invadera andra länder, terrorisera kvinnor, barn och äldre och bomba hela städer så länge man annonserat innan. Att de föregående varningarna har haft som syfte att palestinerna ska fly (och därmed göra det lättare att överta nya områden att ockupera) är ju en helt annan sak. Eller?

Av Petra - 12 juli 2014 15:17

Hemkommen från Almedalen har jag både positiva vibbar och mer negativa. De positiva handlar om att det blåser vänstervindar och att det är dags för Alliansen att söka skydd. Annars lär de blåsa bort fort som sjutton.


Det känns också positivt att så många seminarier anser det som självklart att kärnkraften är en gammal teknik som är på väg att avveckla sig själv. Ett exempel är Oskarshamn 1 där bolaget i vintras lämnade in en ansökan om permanent avställning av reaktorn. Många av seminarierna handlade istället om smarta nät och hur storföretagen satsade på egen energiproduktion. Allt för att inte bli beroende av dyr el i framtiden. Bättre då att producera själv och ha kontroll över kostnaderna. Det är istället de stora energijättarna som, liksom dinosaurierna, inte klarar av att anpassa sig till nya tider.


 

Mer negativt är det ökande problemet med radioaktivt avfall i alla dess former. Tomas Kåberger berättade under Folkkampanjens seminarium om stora kvantiteter radioaktiv rishalm som måste slutförvaras, men vart har riset tagit vägen? Jo, det används till föda - trots hög radioaktivitet. Gränsvärderna är inte något problem eftersom bolagen importerar "rent" ris och blandar ut den kontaminerade riset tills det kommer under gränsvärdet. Vem vill äta det riset?


Det är dock inte någon ny metod utan en som används varje dag - även i Sverige - av bl.a SKB. Metoden är godkänd av Strålsäkerhetsmyndigheten och används exempelvis vid rivning av kärnkraftverk eller för att ta hand om material som befunnit sig på kärnkraftverkets område eller av annan orsak blivit radioaktivt.


Att detta nu sker i Japan (i andra länder?) med livsmedel är mycket oroande och väcker frågan om vi kan lita på de livsmedel som säljs i affärerna? Att viltkött, bär och svamp i Norrland och i trakten av Gävle kan vara radioaktivt har vi vant oss vid, men maten som vi köper i affären borde ju vara testad, eller?

De radioaktiva ämnena kommer, via maten, in i kroppen och vissa av isotoperna fastnar lättare än andra. Där sitter de och ger till slut upphov till cancer.


Metallerna som finns i en begränsad mängd på jorden används också för att späda ut radioaktiva metaller. Om mer och mer av dessa metaller används för att "friklassa" radioaktiva metaller så innebär inte det att de radioaktiva metallerna blir rena, utan att de rena metallerna blir smutsiga. Senaste exemplet är radioaktiva bilar från Japan.

Tänk på detta nästa gång du köper bestick, konserver eller en cykel. Kanske är de radioaktiva?


För er som missade Tomas föredrag - eller något av de andra seminarierna som Folkkampanjen anordnade i Almedalen så kan jag tipsa om att de filmades och nästa vecka hoppas jag att vi hunnit få upp dem på hemsidan. Så håll koll på den!

Av Petra - 13 april 2014 15:44

Redan i början av mars fick jag min vårförkylning. Det var de där varma dagarna, ni minns; då vi alla förundrat öppnade upp jackorna, bytte till vårskor och lossade halsduken en aning. Ni andra kanske var förståndigare än jag. Som straff blev jag såklart förkyld och känner fortfarande av det. Nu har det varit varmt ett tag, men jag vågar inte tro att det kan vara våren som är på väg. Inte vill jag bli lurad två gånger i rad.

Några vårtecken har jag i alla fall sett:


Bina som samlar pollen.
 


Knoppar på vinbärsbuskarna.

 
  

Nässlorna som sticker upp ur fjolårsgräset.

 


Så kanske är det våren som är på väg. Nässlorna räcker ännu inte till en soppa, men med grönkål i frysen kokar jag en grönkålssoppa och äter med ägghalvor i väntan på våren och påsken.


  

Av Petra - 11 april 2014 12:46

Som körkortslös landsbygdsbo märker jag varje dag hur illa kollektivtrafiken är anpassad till landsbygdsbornas vardag. Jag kan ge några exempel:


I morse fick jag skjuts av sambon till tandläkaren i Bergsjö (1 mils resa) då jag hade tid kl. 8.00 Det går EN busstur på morgonen som är framme 8.15 Jag hade kanske kunnat ta den, men ville inte chansa. Det är inte kul att vända i dörren för att det är fullbokat!


Jag var klar kl. 8.35 och kollade hur jag skulle kunna ta mig hem. Snabbaste vägen gick över Hudiksvall och Gnarp. Bussen till Hudik gick redan 8.45 - jag var framme 9.25 Sedan var det knappt en timmes väntetid (10.23) tills tåget till Gnarp gick. Väl i Gnarp väntade jag ca 5 minuter på bussen - mot Hudik! Jag klev av i Jättendal och en tur som hade kunnat ta ca 15 minuter och vara ca 1 mil lång, tog istället knappt 3 timmar och var 8 mil lång. Häpp!


Jag kan därför förstå de bilägare som föredrar att ta bilen. Naturligtvis måste buss och tåg bli möjliga att använda, innan vi kan förvänta oss att folk använder dem.


Det handlar också mycket om en vana och en trygghet. Dagens biljettsystem är både krångligt och dåligt ... turlistorna är inte heller anpassade för att hinna stanna vid busshållplatserna, än mindre strula med biljetter åt en "nybörjare". Jag kan därför förstå de bilister som drar sig för att göra något där de inte känner sig riktigt hemma.


Därför är det desto viktigare att buss och tåg får konkurrenskraftiga priser. Varför inte dela ut månadskort till alla i kommunen? På så sätt blir det gratis för dem att åka till och från arbetet - eller välja bilen och betala. Jag lovar att X-trafik skulle bli nerringda av människor som undrar varför det inte går fler turer mellan Hassela och Bergsjö och mellan Bergsjö och Harmånger. Eller varför det inte går några bussar alls ut till havet! Jo, men det går ju skolbussar och där får alla åka med ... men när skolan har lov, får en stanna hemma från jobbet då? Och hur jag den som jobbar skift eller helg?


På måndag blir det spännande för då ska jag först till jobbet i Sundsvall och sedan ska jag delta i en debatt i Arbrå som arrangeras av LRF Ungdom. Den börjar kl. 18.00 och jag kommer nästan ända fram med kollektivtrafiken (tåg till Söderhamn, buss till Bollnäs och sedan ?) ... hem har jag inte vågat titta hur det går. Hem brukar jag alltid komma - förr eller senare. Ser du någon vid en vägkant i Hälsingland som liftar så är det kanske jag.

Av Petra - 29 mars 2014 12:02

Under "supervalåret" har förhoppningen varit att valdeltagandet i EP-valet (europaparlamentsvalet) ska öka. Att partierna ser EP-valet som en viktig markör för hur det kommer gå i det "riktiga" valet ökar chanserna för att fler går och röstar.


Det är viktigt att förstå att det mesta som sker i kommuner och landsting styrs av lagar som bestäms - av EU! Därför är det viktigt att vänstern är representerad där och kan sätta stopp för högerns dumheter.


En av de allra värsta sakerna som de har kommit på den senaste tiden - och det finns god konkurrens - är TTIP eller Transatlantic Trade and Investment Partnership. TTIP framställs ofta som ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Vad kan vara mer harmlöst än ett frihandelsavtal? Det låter väl bra? Då får vi kanske billigare majs och amerikanska biffar. Vem är emot det?

Inte regeringen i alla fall!



Som alla frihandelsavtal så är de byggda på den liberala logiken att marknaden vet bäst. Därför ska det finnas så få regler som möjligt. När det gäller vad TTIP kommer innehålla  och hur det faktiskt kommer se ut så vet vi nästan inget eftersom det framförhandlas under stort hemlighetsmakeri. Det som har läckt ut är dock oroväckande.


USA vill få bort alla "onödiga" regler om miljöskydd, djurskydd och annat där EU har en hårdare lagstiftning. Om USA skulle få sin vilja fram så skulle det innebära GMO i maten, antibiotika i djufodret - i köttet som vi äter! Man vill också inskränka de sociala rättigheterna.


Den allvarligaste delen av TTIP är dock den delen som skulle göra det möjligt för ett multinationellt företag att stämma en stat för framtida(!) uteblivna intäkter p.g.a en lagändring (det kan vara skarpare miljökrav, sociala krav eller kanske förbud för vinst i välfärdsföretag). Detta är horribelt! Om borgarna får som de vill så slinker det igenom som ingenting. Låt oss vara tydliga: borgarna vill försämra statens möjligheter att ställa krav på företagen. De tror nämligen att företagen är goda(!) och kommer vilja vara med och bygga "det goda samhället" - men bara när staten har abdikerat. Därför bör staten göra det så snart som möjligt. Tycker de. Borgarna alltså.



Det som är bra i den här klagovisan, är att TTIP avgörs efter valet. Därför kommer det vara oerhört viktigt vilka som 1, sitter i europaparlamentet och 2, sitter i regeringen.


Så, du som värnar rätten om en bra miljö. Du som värnar rätten om kollektivavtal. Du som värnar rätten till en vinstfri välfärd.

RÖSTA PÅ VÄNSTERPARTIET I EUROPAPARLAMENTSVALET!

 

Några debattartiklar i ämnet:

Aftonbladet 4 september

SVT Debatt 5 november

Dagens Industri 26 mars

Dagens Arena 27 mars

ETC 28 mars

Av Petra - 14 februari 2014 15:25

Efter många om och men så är nu ÄNTLIGEN crowdfunding-kampanjen igång.



I vintras tog jag lite semester för att hinna skriva ner sånt som ska vara med i kokboken. På bilden ser ni hur jag arbetar och hur störd jag blir när sonen prompt ska komma och ta kort ... skämt åsido, varför behöver man ta ett kort där jag sitter framför en dator för att tro på att jag faktiskt har skrivit!?Petra sitter framför en dator  


Förhoppningen är i alla fall att ni som ser det här ska klicka på länken till kampanjen, läsa igenom allt klokt och intressant som står där. Bli imponerad av bilderna och genast skänka en slant så att boken ÄNTLIGEN kan tryckas.


För om ni bara läser igenom det kloka och intressanta som står där, blir imponerad av bilderna, men sedan säger till er själva: den här boken ska jag köpa när den är tryckt! Ja, då missar ni liksom hela poängen eftersom den inte kommer tryckas då.




Jag behöver med andra ord hjälp från er för att klara av att finansiera tryckningen av boken.


Tanken är att skriva en kokbok för ett annat sätt att leva. Det kommer bli recept för ett hållbart liv som utgår från min egen omställningsprocess. 

 

Den ska även kunna användas som kursmaterial för omställninggrupper och studiecirklar.


Lite fakta: kokboken kommer innehålla ca 100 sidor, ca 30 olika recept och ha ett utpris på ca 300 kr. Om insamlingen når målet kommer jag ha möjlighet att trycka upp ca 1000 st. böcker.


(Egentligen skulle jag behöva 100 000 kr för att finansiera hela tryckningen, men jag ser det inte som realistiskt att få in så mycket pengar via crowdfunding så jag väljer att sikta lågt och istället gå in med lika mycket pengar själv.)


Klicka på länken för att läsa mer.

Av Petra - 2 februari 2014 13:18

I fredags började världens första Solidaritetsfestival i Gnarp. Jo, jag tror faktiskt att det är allra första gången som något sådant händer i Gnarp. Hur kan en annars förklara det som hände? Vad hände? Det som hände var att Vänsterpartiet i Nordanstig anordnade en Solidaritetsfestival som började med en filmkväll på fredagen, fortsatte med föreläsningar och workshops under lördagen och avslutades med en filmkväll på lördagskvällen. Allt ackompanjerat av sammanlagt fyra musiker som kommit från när och fjärran.

Fantastiskt! Det här måste vi göra om!!! Absolut! Särskilt som det var så många som missade festivalen.

Naturligtvis måste vi arrangörer vara självkritiska. Vad är anledningen till att så få kom? Var det ett dåligt program? Nä, det tyckte inte vi som var där. Var det för dyrt? Nä, det kan ingen skylla på för det var gratis. Var det för billigt? Ja, det kanske det var. Vi kanske ska ta betalt nästa år. För att det blir en ny festival nästa år, det har vi redan bestämt!

Kanske var vi dåliga på att informera om festivalen? Jo, vi kom igång ganska sent så det kan ju vara en stor orsak. Vi affischerade hela Nordanstig, men inte förrän sista veckan. Vi hade en annons i Nordanstigarn - som kom 3 dagar innan festivalen. Vi babblade på Facebook och Twitter i förhoppningen att vår kompisar och följare skulle se det. Vi skrev på hemsidan, men det kanske inte är så många som hittar dit?

Så vad ska en göra då?

Nästa år.

När det ska blir ett ännu bättre program än i år. Vi ska försöka involvera fler föreningar i hopp om att det större nätverket kan skapa ringar på vattnet.

Vi har inga ambitioner om att detta ska bli något nytt Socialistiskt Forum, det skulle lilla Gnarp inte klara av. Men ibland måste det ju få hända intressanta saker även på landsbygden. Ibland måste ju även vi på landsbygden ha nära till spännande föreläsningar, inspirerande workshops och utvecklande diskussioner.

Så! Vi ger inte upp!

Och för er som inte masade er dit kommer två smakprov på musikunderhållningen på Solidarietsfestivalen.


Först Klint-Olle med band:

 


Marcus Ericsson Ericsson från Karlstad:



 

Mer utlovas till nästa års festival. Vill du vara med och planera? Hör av dig till Katarina Roos:
katarinaroos1 (snabel-a) hotmail.com

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards