Direktlänk till inlägg 12 juli 2014

Radioaktiva livsmedel - något vi får vänja oss vid?

Av Petra - 12 juli 2014 15:17

Hemkommen från Almedalen har jag både positiva vibbar och mer negativa. De positiva handlar om att det blåser vänstervindar och att det är dags för Alliansen att söka skydd. Annars lär de blåsa bort fort som sjutton.


Det känns också positivt att så många seminarier anser det som självklart att kärnkraften är en gammal teknik som är på väg att avveckla sig själv. Ett exempel är Oskarshamn 1 där bolaget i vintras lämnade in en ansökan om permanent avställning av reaktorn. Många av seminarierna handlade istället om smarta nät och hur storföretagen satsade på egen energiproduktion. Allt för att inte bli beroende av dyr el i framtiden. Bättre då att producera själv och ha kontroll över kostnaderna. Det är istället de stora energijättarna som, liksom dinosaurierna, inte klarar av att anpassa sig till nya tider.


 

Mer negativt är det ökande problemet med radioaktivt avfall i alla dess former. Tomas Kåberger berättade under Folkkampanjens seminarium om stora kvantiteter radioaktiv rishalm som måste slutförvaras, men vart har riset tagit vägen? Jo, det används till föda - trots hög radioaktivitet. Gränsvärderna är inte något problem eftersom bolagen importerar "rent" ris och blandar ut den kontaminerade riset tills det kommer under gränsvärdet. Vem vill äta det riset?


Det är dock inte någon ny metod utan en som används varje dag - även i Sverige - av bl.a SKB. Metoden är godkänd av Strålsäkerhetsmyndigheten och används exempelvis vid rivning av kärnkraftverk eller för att ta hand om material som befunnit sig på kärnkraftverkets område eller av annan orsak blivit radioaktivt.


Att detta nu sker i Japan (i andra länder?) med livsmedel är mycket oroande och väcker frågan om vi kan lita på de livsmedel som säljs i affärerna? Att viltkött, bär och svamp i Norrland och i trakten av Gävle kan vara radioaktivt har vi vant oss vid, men maten som vi köper i affären borde ju vara testad, eller?

De radioaktiva ämnena kommer, via maten, in i kroppen och vissa av isotoperna fastnar lättare än andra. Där sitter de och ger till slut upphov till cancer.


Metallerna som finns i en begränsad mängd på jorden används också för att späda ut radioaktiva metaller. Om mer och mer av dessa metaller används för att "friklassa" radioaktiva metaller så innebär inte det att de radioaktiva metallerna blir rena, utan att de rena metallerna blir smutsiga. Senaste exemplet är radioaktiva bilar från Japan.

Tänk på detta nästa gång du köper bestick, konserver eller en cykel. Kanske är de radioaktiva?


För er som missade Tomas föredrag - eller något av de andra seminarierna som Folkkampanjen anordnade i Almedalen så kan jag tipsa om att de filmades och nästa vecka hoppas jag att vi hunnit få upp dem på hemsidan. Så håll koll på den!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Petra - 17 juli 2015 11:10


Av en del högerskribenter, bloggare och twittrare kan en lätt få bilden att den stora frågan i offentlig sektor är: Vinst eller ej? när det egentligen handlar om något helt annat - och som skribenterna missar med ljusår ... Meningen med offentli...

Av Petra - 5 januari 2015 18:53

Nu är helgerna strax slut och det är dags att ta nya tag på jobbet och i politiken. För mig är det ju lite samma sak, men inte desto mindre, dags att sätta igång och jobba. Som tur var behöver jag inte vara med och planera för något extra val. Istä...

Av Petra - 31 december 2014 15:27

Nu när året nästan är slut är det dags att sammanfatta året som gått. Vad har hänt och vad har inte hänt? Vi börjar med att konstatera att vi alla överlevde supervalåret - och slapp ett extra val. Även om valrörelser är roligt, så är det bäst att h...

Av Petra - 3 augusti 2014 13:15


Nordanstig är en geografiskt komplicerad kommun utan en naturlig central ort. Trots det är Bergsjö utpekad som centralort. Det är också där som kommunhus och KomVux finns. Det borde därför vara enkelt att ta sig dit från alla kommundelar. Så är nu in...

Av Petra - 3 augusti 2014 10:49

Under lördagen deltog Vänsterpartiet på Bergsjödagen i avsikt att informera om vår politik, men även för att samla in pengar till barnen på Gaza.   Därför anordnade vi en vänster-loppis (under parollen Inte till salu.) med allehanda grejor; trehj...

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

Följ bloggen

Följ Petras blogg med Blogkeen
Följ Petras blogg med Bloglovin'

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se