Alla inlägg under juli 2011

Av Petra - 13 juli 2011 13:14

Vill bara slå ett slag för Dick Emanuelssons alltid lika utmärkta reportage och artiklar i Flamman. Artiklar från Sydamerika - en kontinent där mycket händer, men väldigt lite rapporteras om i svenska "vanliga" medier.

Här är den senaste: http://www.flamman.se/moder-jord-eller-doden

Av Petra - 13 juli 2011 09:50

 

Det blir tydligare för varje dag, varje gång Fredrik Reinfeldt uttalar sig, att regeringens huvudstrategi är att smutskasta de rödgrönas ev. regeringsduglighet. Och detta baserat på hur de beter sig i opposition. Han menar att vi (S+V+Mp) hellre samarbetar med Sd än med regeringen. Ja, det finns t.o.m liberala ledarskribenter som klumpar ihop oss i en röd-grön-brun röra (se ST 2/7). För mig är det snudd på ärekränkning. Får man säga sådana saker när den egna alliansen faktiskt får stöd av Sd i 9 av 10 omröstningar i riksdagen? Fredrik Reinfeldt gör liknande kopplingar. För mig verkar det desperat när man slutar diskutera reell politik för att ägna sig åt smutskastning.

Men det kanske inte var så roligt att regera när man är i minoritet. Det är i en minoritetsregering som ens ledaregenskaper och regeringsduglighet sätt på prov - på riktigt. Och det är en gren som socialdemokraterna har lång historia av att vara bäst på. Så nu är det upp till bevis Fredrik; tänker du börja uppföra dig som en statsman eller fortsätta kasta sand i sandlådan?

Av Petra - 4 juli 2011 11:28


 

På Miljöaktuellts hemsida läste jag idag en presentation av MUF:aren Erik Bengtzboe. Han berättade glatt hur övertygad han är om att miljöproblemen kan lösas genom att användaren betalar (polluter pays). Då ger man individen ett fritt val att själv välja om man ville åka till Thailand på semestern - och betala för utsläppet - eller stanna hemma. Vad genialt! Då behöver ju staten inte gå in och peka med hela handen eller leka förmyndare. Vi överlåter helt enkelt till varje individs egna plånbok och samvete.


Tyvärr fungerar det dåligt, mycket dåligt, i praktiken. Oftast är det inte förrän i efterhand som man ser att ett ämne påverkar miljön; ta DDT, hormoslyr, PCB, naftalater m.m och hur tar man betalt då? Skickar man en räkning i efterhand till alla slutkonsumenter som handlat? Nja, det skulle vara då om man faktiskt vågade fakturera de stora bolagen - som faktiskt också är de största miljöbovarna - men det är det få stater som vågar sig på skulle jag tro. Och hur gör vi med de företagen som redan gått i konkurs, blivit uppköpta eller på annat sätt omvandlats? Vem betalar den kostnaden? Staten så klart! Då är det väl ganska självklart att staten ska ha något att säga till om vad gäller hur mycket som smutsas ner, men inte i Moderaternas värld.


Dessutom så innebär det att man måste ha någon slags internationell, ja global, överenskommelse så att det gäller oavsett var produkterna tillverkas. För vi svenskar skitar ju ner ofantligt mycket mer än kineserna, men om man tittar på statistik så kan man tro att vi blir bättre och bättre. Tyvärr räknas ju inte alla små plastleksaker som du hittar i hamburgaren eller chokladen, inte heller din billiga T-shirt eller mina plastsandaler in eftersom de är tillverkade någon annanstans. Ja, det allra mesta som vi konsumerar är faktiskt tillverkat i andra länder för att sedan fraktas hit på båt (förhoppningsvis) eller lastbil (allra troligast och alldeles för skitigt). Och hur ska vi göra med fakturorna innan vi fått till den globala överenskommelsen? Ska vi helt enkelt sopa det under mattan tills dess? Och så skyller vi på att de andra inte kunde komma överens ... så det är deras fel.


Moderaternas tankesätt bygger på att de som har råd att skita ner, får göra det - om de betalar för att någon annan ska städa upp! Hmm, borde man inte kunna få något slags RUT-avdrag på det? Jag menar, det kostar ju att skita ner så då har man ju mindre pengar kvar ... de som inte har skitat ner de har ju mer pengar kvar (i alla fall i moderaternas teori) så de borde ju kunna betala det avdraget. Dessutom så skapas det ju dubbel tillväxt om man köper sådant som skitar ner eftersom det skapas jobb i renhållningssektorn också! Den som skitar ner mest är den duktigaste i Moderaternas värld.


För någon betalar för alla dessa skatteavdrag som staten nu generöst ger till de som behöver det minst. Det är alla vi andra skattebetalare som betalar det. Inte via skattsedeln, men via alla dessa avgifter som tillkommer då kommuner och landsting förtvivlat försöker få ekonomin att gå ihop - med lägre statsbidrag. Det är alla vi som av någon anledning befinner oss i Sverige som betalar med sämre infrastruktur, sämre skola, sämre vård, sämre omsorg. Men nu kom jag från ämnet, jag skulle ju prata om moderaternas brist på miljöpolitik.


Ja ... det var inte så mycket mer av den faktiskt. Läser man deras handlingsprogram så ser man en massa flummiga uttryck "väsentligt lägre nivåer", "ska främjas", "på sikt vara klimatneutral". Mycket floskler med andra ord, men inget om hur staten ska ta tag i frågan.


Samtidigt svämmar havet över av tomburkar, gamla plastpåsar och använda blöjor. Allt har slängts av slutkonsumenter. Det är kanske inte skräpigast i Sverige utan snarare i många andra, fattigare länder. Sakerna har slängts av folk som kanske inte har råd att betala för varorna - de har återanvänt dem, hittat de i containrar och soptunnor. Använt dem och sedan slängt dem. Vem betalar för den kostnaden? Och vad med alla militära sopor som ligger överallt? Senapsgas från andra världskriget, men även modernt avfall som utbränt uran m.m som väst skitar ner med överallt där man ska "rädda folket" och "skapa demokrati". Och överfiskningen, övergödningen, oljedumpningen och alla andra problem som förgiftar våra världshav?


Svaret på det är: internationella överenskommelser. Tyvärr funkar det inte eftersom de nästan aldrig innehåller någon paragraf som talar om vad som händer om man bryter överenskommelsen. Det innebär att de som bryter mot överenskommelsen, eller inte skriver på alls, inte får några sanktioner. Möjligen kanske sämre platser på nästa presskonferens eller elaka blickar från de andra ländernas delegater ... tyvärr är det inte tillräckligt för att folk ska låta bli att bryta mot dem.


Det som fungerar är att vi alla tar ett personligt ansvar och slutar konsumera saker som förgiftar, skitar ner eller på annat sätt förstör vår miljö. Det sker snabbast och enklast genom påbud från staten. Förbud mot vissa ämnen är ett enkelt sätt att få stopp på tillverkningen. Det är också endast genom att något land tar på sig ledartröjan och visar i praktiken vad man faktiskt kan åstadkomma om man vill, som man kan få andra länder att följa efter. Att, som Sverige gör idag, vänta på att alla andra länder "ska komma ifatt" är ett enkelt sätt att göra ingenting och fortfarande bete som som "Bror Duktig".


Så betyget till Moderaterna blir UG. Bättre kan ni! Läs på läxan och försök inte fuska genom att fråga andra vad ni ska tycka. Läs på, utveckla själv egna ordentliga teorier med medföljande analys så kanske ni kan få G i slutet av mandatperioden. Jag hoppas verkligen att ni förbättrar resultatet i den här grenen. För Sveriges skull som måste överleva tre år till med er.

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Skapa flashcards