Direktlänk till inlägg 14 juli 2010

Fotbolls-VM:s största vinst

Av Petra - 14 juli 2010 12:04

Inte för att jag på något vis är intresserad av fotboll, men ingen kan ha undgått att få reda på att det har pågått ett VM i fotboll under de senaste veckorna.

I en debattartikel i DN konstaterar författaren också att verklighetens Afrika inte verkar stämma överens med den bild av verkligheten som författaren har. Helt klart är hen inte ensam om det. Hela västvärlden lider antagligen av samma synfel. Vare sig vi vill eller inte.


Anledningen är förstås att få europeer har egen erfarenhet av Afrika - annat än möjligen från turistbyar med sandstränder och guidade safariturer i nationalparkerna. Sedan finns ju vår mediabild; Biafrabarnen (vem fick inte höra "ät upp maten, tänk på barnen i Afrika ..."), svält, AIDS, flyktingläger med storögda barn med flugor i ansiktet och stamstrider som stöds av diktatorer.


Afrika är förstås så mycket mer. Hur gör man för att få reda på mer om Afrika? Hur gör man om man vill få en mer nyanserad bild av Afrika? Tja, ett bra sätt är att försöka följa andra medier än de "vanliga". Medielogiken säger ju att nyhetsvärdet minskar med avståndet ... och då snackar vi inte bara kilometer, utan kulturellt och etniskt avstånd. Av någon anledning så är en nyhet större om den händer i USA än i Afrika ... antagligen för att vi känner mer släktskap med amerikanare i allmänhet än med afrikaner. Vem har inte släkt som emigrerade till Amerika på 1800-talet? Hur många har släkt och vänner i Afrika? Vår kultur och historia delar vi till många delar med amerikanerna.


I Flamman finns t.ex många bra artiklar om nyheter som händer i Afrika. Och det händer mycket där just nu ... även ETC har ibland djupare reportage. Kom gärna med fler förslag!


Enligt DN:s ledare så är det i första hand inte den flerhundraåriga kolonisationen som gjort att Afrika hamnat på efterkälken - nej, istället är det de dumma socialisternas fel. Socialisterna som, efter kolonisationen, försökte förhindra kapitalismen och marknadsekonomin att få fäste. Fy dem! Socialisterna som istället skapade diktatur.


Jag vill hävda att demokrati - som den ser ut i väst - är en process som tar flera hundra år för att bli så pass "stadig" som den är i Europa. Det är få europeer, men där finns kanske några, som ser en militärjunta som ett realistiskt alternativ om en valutgång blir "felaktig".


Vi kan också konstatera att i de flesta "socialistiska" länder så är inte styret socialistiskt utan i praktiken diktatoriskt. Min tes är att detta beror på att landet är för outvecklat i sin demokratiska process för att klara av riktig socialism. Styret blir i teorin socialistiskt, men i praktiken råder diktatur.


Där faller också, menar jag, många av de liberala argumenten mot socialism.


För att Afrika ska utvecklas som kontinent så måste vi utomstående få låta processen ta sin tid. Afrika måste få upptäcka själva vilka fördelar och nackdelar som de har, vilka hot och vilka möjligheter som finns. De måste själva få bestämma åt vilket håll som de vill gå. Och vi måste låta de olika länderna i Afrika få vara just olika. Betänk att Afrika är stort. Ändå ser vi det ofta som en enhetlig massa av mörkhyade flyktingar med AIDS som förföljs av rika och elaka diktatorer.


Men vi i väst försöker på alla sätt dra nytta av Afrika och dess fattigdom. Men Afrika är inte fattigt på naturresurser. Tvärtom. Där finns diamanter, olja, uran och guld och många andra mineraler. Här finns tyvärr också multinationella företag som inte skyr några medel för att lägga beslag på dessa rikedomar. Vi har ju t.ex ett svenskt oljeföretag; Lundin Oil eller Lundin Petroleum som de heter nu för tiden. Dessa kapitalistiska storföretag är bara en fortsättning av kolonisationen - men under täckmantel.


Även IMF, Internationella Valuta Fonden, har ju varit med och sänkt många länder, både afrikanska och på andra kontinenter, genom sina hutlösa krav på neddragen välfärd och sänkta skatter. Man kan fråga sig hur ett välstånd ska växa fram i länder där regeringen inte ens har medel för att bygga upp en minimal infrastruktur i form av vägar, järnvägar, skolor och sjukhus. Hur ska länder som tvingas privatisera färskvattnet kunna lyfta sin befolkning hur fattigdom? Men det går, säger IMF, med marknadsekonomi löser vi allt. Den som vill dricka vatten får väl betala det hen tycker att det är värt!


Nä, det bästa vore om väst kunde betala Afrika för de obotliga skador som man har tillfogat hela kontinenten, bl.a genom att använda Afrika som en jättelik sopstation där man kan dumpa vårt giftiga avfall. Men också för de vinster vi i väst, som helhet, har gjort på att låta afrikanerna utföra farligt och lågt betalt (för att inte säga obetalt) arbete för att vi ska kunna köpa billiga produkter (eller företagen tjäna grova vinster). Vi borde betala ett kollektivt skadestånd. Istället är det Afrikas stater som, via IMF, varje år betalar mer i ränta till sina lån, än vad de någonsin får i bistånd från oss. Betänk det när ni klagar över att biståndet är för högt! Det är vi som är skyldiga dem pengar ...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Petra - 17 juli 2015 11:10


Av en del högerskribenter, bloggare och twittrare kan en lätt få bilden att den stora frågan i offentlig sektor är: Vinst eller ej? när det egentligen handlar om något helt annat - och som skribenterna missar med ljusår ... Meningen med offentli...

Av Petra - 5 januari 2015 18:53

Nu är helgerna strax slut och det är dags att ta nya tag på jobbet och i politiken. För mig är det ju lite samma sak, men inte desto mindre, dags att sätta igång och jobba. Som tur var behöver jag inte vara med och planera för något extra val. Istä...

Av Petra - 31 december 2014 15:27

Nu när året nästan är slut är det dags att sammanfatta året som gått. Vad har hänt och vad har inte hänt? Vi börjar med att konstatera att vi alla överlevde supervalåret - och slapp ett extra val. Även om valrörelser är roligt, så är det bäst att h...

Av Petra - 3 augusti 2014 13:15


Nordanstig är en geografiskt komplicerad kommun utan en naturlig central ort. Trots det är Bergsjö utpekad som centralort. Det är också där som kommunhus och KomVux finns. Det borde därför vara enkelt att ta sig dit från alla kommundelar. Så är nu in...

Av Petra - 3 augusti 2014 10:49

Under lördagen deltog Vänsterpartiet på Bergsjödagen i avsikt att informera om vår politik, men även för att samla in pengar till barnen på Gaza.   Därför anordnade vi en vänster-loppis (under parollen Inte till salu.) med allehanda grejor; trehj...

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Skapa flashcards