Direktlänk till inlägg 20 maj 2010

"En rejäl kris ska inte slarvas bort"

Av Petra - 20 maj 2010 11:22

Det första jag läste när jag gick in på DN.se var att en forskargrupp vill börja om från början när det gäller miljön och klimatet. Börja om från början - utan att diskutera vem som har mest skuld. Istället vill man fokusera på att ställa om samhället (oavsett vad klimatförändringarna beror på) och säkra alla människors rätt till energi.


Det är 14 forskare från flera olika länder som skrivit ihop ett 42 sidor långt manifest (Hartwell-dokumentet). Manifestet har tre mål för en bättre klimatpolitik.

1. Alla människor måste få sina grundläggande behov tillfredsställda. Särskilt gäller det energi.
2. Vi måste utvecklas på ett sätt som balanserar ekonomiska, sociala och ekologiska mål.
3. Vi måste säkerställa att samhället klarar av att möta de faror som nyckfulla klimatförändringar kan leda till, oavsett vad de beror på.

Ibland blir man bara uppriktigt glad - även av att läsa DN ...

Det känns ju som så självklara saker, så det är ju skönt att åtminstone 14 professorer och forskare är överens. Nu gäller det bara att politikerna vågar ta ansvar för att genomföra detta. Även om det kan svida i skinnet på en del. Men vad är det som säger att några ska ha konstbevattnade gräsmattor, jacuzzi och RUT-avdrag, medan andra inte har råd att betala elräkningen? Och det här i Sverige!


Snackar vi globalt så ser vi så klart ännu större orättvisor, men det blir liksom så stora klyftor att det är svårt att förstå. För att få överklassen att förstå klyftorna så får man hålla det på en mer pedagogisk nivå.


För dig som är intresserad av att gå i fronten för omställning av Sverige så kan jag rekommendera att kolla helasverige.se


Hela Sverige Ska Leva har "adopterat" Transition-rörelsen i Sverige och driver ett omställningsprojekt. Runt om i Sverige har det "ploppat upp" lokala omställningsgrupper som arbetar i det lilla för att ställa om sitt lokalsamhälle.


Omställning Nordanstig är lokalgruppen i Nordanstigs kommun. Om du vill vara med så är du välkommen att anmäla ditt intresse. Skicka ett mejl så lägger jag till dig på utskickslistan.


Forskarna skriver i manifestet att "en rejäl kris inte får slarvas bort" och det håller jag till fullo med på. En kris kan vara antingen slutet på något - eller en pånyttfödelse. Det hela beror på hur man ser på saker och ting. Att gå omkring och sura för att inte allt fortsätter att vara som det alltid har varit, hjälper föga. Istället är det dags att fundera kring hur vi som människor kan hjälpa vårt samhälle att gå vidare - till nästa steg. Uppåt och framåt.

 
 
olle w

olle w

20 maj 2010 15:20

Det verkar som om du totalt har missat deras poäng. De är inga ecotalibaner utan tvärt om.

Standard sänkning osv finns inte med på deras karta.

går man in på den sidan du hänvisar till så ser det ut som något vänsterflum projekt.

http://klimatsmart.blogspot.com

 
Ingen bild

Petra

20 maj 2010 17:14

Jag vet inte vad du menar?? Tycker du att de går för långsamt fram? Får erkänna att jag inte läst dokumentet, men tycker att det är positivt med initiativ som inte fokuserar på skuld utan aktion.
Istället för att stå och gnälla så måste vi göra något!

 
olle w

olle w

21 maj 2010 10:44

Det är det som är hela poängen, dina typer av feel good "göra något" är inte vad de förespråkar. De vill bort från ecotaliban tänkandet och leva i verkligheten. Det handlar inte om att sluta åka bil, tvärt om mer bilism men med icke fosila bränslen på sikt osv osv .

http://klimatsmart.blogspot.com

 
Ingen bild

Petra

22 maj 2010 13:18

Den enda kritik som jag kan ha mot deras manifest, är att de inte tar ställning MOT kärnkraften. Tvärtom verkar man se kärnkraften som ett bra alternativ till fossila bränslen.
Jag tolkar dock deras tal om "tillräcklig energi för alla" som en grundnivå, inte uppe på västvärldens nivå - som är alldeles för hög för att det ska vara hållbart. Och det vet nog de också.
Om man kan få oss i väst att sänka vår levnadsstandard - att ändra våra vanor - så att energin, vattnet och maten räcker till resten av världen. Ja, då är mycket vunnet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Petra - 17 juli 2015 11:10


Av en del högerskribenter, bloggare och twittrare kan en lätt få bilden att den stora frågan i offentlig sektor är: Vinst eller ej? när det egentligen handlar om något helt annat - och som skribenterna missar med ljusår ... Meningen med offentli...

Av Petra - 5 januari 2015 18:53

Nu är helgerna strax slut och det är dags att ta nya tag på jobbet och i politiken. För mig är det ju lite samma sak, men inte desto mindre, dags att sätta igång och jobba. Som tur var behöver jag inte vara med och planera för något extra val. Istä...

Av Petra - 31 december 2014 15:27

Nu när året nästan är slut är det dags att sammanfatta året som gått. Vad har hänt och vad har inte hänt? Vi börjar med att konstatera att vi alla överlevde supervalåret - och slapp ett extra val. Även om valrörelser är roligt, så är det bäst att h...

Av Petra - 3 augusti 2014 13:15


Nordanstig är en geografiskt komplicerad kommun utan en naturlig central ort. Trots det är Bergsjö utpekad som centralort. Det är också där som kommunhus och KomVux finns. Det borde därför vara enkelt att ta sig dit från alla kommundelar. Så är nu in...

Av Petra - 3 augusti 2014 10:49

Under lördagen deltog Vänsterpartiet på Bergsjödagen i avsikt att informera om vår politik, men även för att samla in pengar till barnen på Gaza.   Därför anordnade vi en vänster-loppis (under parollen Inte till salu.) med allehanda grejor; trehj...

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards